favoritter

CE-merking - fortsatt en prosess!

Blog posts

CE-merking - fortsatt en prosess!
 

I et av mitt siste innlegg "Trenger vi virkelig andre retningslinjer for høystryrkebetong (UHPC)?" Jeg nevner at Hi-Con har fått en ETA (European Technical Assessment), og vi er nå klare til å få CE-merking på våre balkongelementer. Vi er fortsatt i ferd med å få de endelige godkjennelsene fra sertifiseringsorganet (Dancert), så en bloggoppføring som beskriver prosessen er litt for tidlig. På et senere tidspunkt vil jeg imidlertid forklare litt mer om hva dette betyr (EAD, ETA, CE), hvorfor vi bestemte oss for å gjøre dette - og hvordan prosessen har vært.

Vi startet prosessen våren 2014, så vi har hatt noen overraskelser underveis (en av overraskelsene er hvor lang tid det har tatt). Mens vi allerede hadde ganske omfattende dokumentasjon, måtte vi oppdatere noen av våre tester og gjøre noen endringer i produksjonen for å oppfylle kravene til Dancert. Som en teaser til min senere bloggoppføring - og for å vise at en liten spesifikasjon av krav kan ha stor effekt, presenterer jeg bare en av disse endringene: installasjonen av tofiber dispensere.

           

Fra starten av har Hi-Con i 2001 og frem til 2018 har vi håndtert fibrene manuelt. For vår QC teller vi posene som ble introdusert i blanderen - og vi sørget for at innholdet var minst lik mengdeoppskriften. Hvis blandingen krevde 117 kg fibre, ville vi legge til 120, bare for å bruke fulle poser. Vi har vært bra på dette i mange år og vi bruker opptil 400 tonn fibre pr år. Dette er en tung jobb, og de som har ansvaret for å blande dette har ikke hatt behov for et medlemsskap i et treningsstudio.

Kravet fra Dancert var at alt skulle være synlig på blandingsrapporten - de nøyaktige mengdene og alarminnstillingene for alle våre krav til kontroll (minimumsforhold mellom mikrosilica /sement, minimum bindemiddelinnhold, minimum fiberindeks etc.). Det er selvfølgelig flere måter å håndtere dette på, men vi bestemte oss for å investere i et fiberutleveringssystem (noe vi hadde snakket om i mange år). Vi investerte i to dispensere da vi hovedsakelig bruker to typer fibre. Jeg har lagt med noen bilder, samt en video av fiberutleveringssystemet.

   

Fiber dispenserne er et av de mer synlige resultatene fra prosessen vi har gjennomgått, men vi har blitt utfordret og lært mye underveis. Jeg vil - som nevnt - prøve å gå mer detaljert i dette senere, men for øyeblikket må bildene og videoen være tilstrekkelig som en forrett :-) Skriv gjerne en kommentar til vår WordPress Blog.

 

Forfatter av dette innlegget

Bendt Kjær Aarup
Group Material Development Manager