favoritter

CRC fibertyper og korrosjon

Blog posts

CRC i2® fibertyper

 


Å velge riktig stålfiberlegering for produktene er viktig for å oppnå et bra utseende.

 

Et av de vanligste spørsmålene under diskusjoner med kunder, er hvorfor det er nødvendig å bruke dyre rustfrie stålfibre.

For å svare på dette, vil jeg vise noen eksempler på hvordan ulike fibertyper ser etter noen år i bruk.

Først litt om historien: CRC® ble opprinnelig dokumentert ved hjelp av svarte stålfibre som fungerte fint for å sikre både styrke og holdbarhet som Bendt har beskrevet tidligere.

Dessverre førte dette til synlig korrosjon i overflaten.

De første prosjektene ble solgt med disse fibrene, men ettersom årene har gått, har kravene til estetikk og krav til utseende blitt større hos kundene. Gradvis innså vi også selv at vi måtte vi gjøre det bedre hvis entreprenører, byggherrer og ikke minst sluttbrukerne skulle fortsette å oppleve Hi-con som en produsent av premiumprodukter.

 


Et stort problem med svarte stålfibre er at korrosjonen forekommer tilfeldig - i noen tilfeller var korrosjon av svarte stålfibre begrenset og utgjorde ikke et estetisk problem som galleriet til venstre. På andre steder i samme bygning var korrosjonen veldig synlig som bildet til høyre illustrerer.

 

Følgelig ble det eksperimentert og laget en miks med forskjellige plast- og glassfiber siden de ikke korroderer. Dessverre viste det seg at de hadde nær null effekt på de viktige motstandsparametrene.

De er derfor bare egnet for elementer som har mindre laster med vesentlig mindre sprekkmoment, og er derfor nesten ikke brukt i våre produkter.

I stedet ble det forsøkt å bruke flekkbestandige stållegeringer, og den første typen som ble brukt var 1,4016 (AISI 430). Denne ferritiske legeringen skulle være korrosjonshemmende, men det viste seg ikke å være tilfelle. Faktisk viste den seg faktisk å være ganske volatile og uforutsigbar:

 


Et godt eksempel på moderat 1,4016 fiberkorrosjon. Balkongoversikt (til venstre) som viser området av nærbildet av kanten (til høyre). 1.4016-fibrene er tydelig synlige i overflaten - de fleste fungerer fint uten å korrodere, men her og der korroderer enkeltfibrene betydelig.


Dette førte til at vi prøvde å finne bedre legeringer, og valget falt på to autentiske typer: 1.4301 (AISI 304) og 1.4401 (AISI 316). Dette har i ettertid blitt brukt med godt resultat, f.eks. for balkonger utsatt for slitasje og avisningsmidler. Det har også blitt benyttet i en trapp på et innendørs svømmebasseng.

 


Balkonger laget med CRC i2® i et havneområde utsatt for slitasje og avisningsmidler er laget med 1.4301 fiber etter flere års bruk - ingen korrosjon synlig.

 

 


1.4401 er - i teorien korrosjon og syrefast, og brukes normalt i ekstreme miljøer som denne utkragede CRC i2®-trappen på Egmont-førskolen

 

Selvom vi nå har funnet fibre som samsvarer med våre ambisjoner om å levere premiumprodukter uavhengig av eksponeringssituasjonen, søker vi kontinuerlig alternativer.

 Dette fordi det kan komme bedre typer på markedet, og fordi legeringene vi bruker - og dermed fibrene, er ganske dyrt.

 

Jeg håper det ovennevnte bidrar til å forklare hvorfor vi insisterer på å bruke dyre fibertyper: "Et engasjement for kontinuerlig forbedring av sluttbrukeropplevelsen og en oppfattet førsteklasses kvalitet i den daglige bruken av Hi-Cons UHPC-løsninger!"

 

Som alltid, hvis du har spørsmål eller kommentarer, er du invitert til å besøke vårt Wordpress-nettsted.

Tilsvarende redaktør

Bendt Kjær Aarup
Group Material Development Manager