favoritter

Deling av våre erfaringer fra Tyskland og Storbritannia

Blog posts

Deling av våre erfaringer fra Tyskland og Storbritannia  

 

Gjennom årene har vi deltatt på mange messer i Danmark og i utlandet. Det siste året har vi deltatt på messer både i Tyskland, Storbritannia, Nederland, Danmark, Norge, Sverige og Finland. Noen ganger får vi noen prosjekter, andre ganger får vi verdifull markedskunnskap, som vi prøver å utnytte i vårt daglige arbeid på Hi-Con. Å dele våre løsninger på arrangementer i forskjellige europeiske land er viktig for å gjøre Hi-Con mer kjent og samtidig få kunnskap om nye potensielle markeder. Derfor ønsker vi å dele noen av våre erfaringer med deg og begynner med to av de siste messene: ARCHITECT @ WORK i Düsseldorf og London.

 

ARCHITECT @ WORK i Düsseldorf

 

Hi-Con har vært to ganger på Architect@Work-messer i Tyskland, først i Berlin, november 2016 og deretter Düsseldorf, desember 2017,

Begge gangene var det stor interesse for både balkonger, trapper og fasader. Spesielt arkitekter og interiørdesignere var entusiastiske med hensyn til muligheten som åpnet seg for å skape slanke og dynamiske konstruksjoner. Mange hadde også evnen til å tenke innovativt for å realisere sine visjoner. Ingeniører undret seg over den lave overdekningen og de små dimensjonene som kunne bære store konsentrerte laster.

 

Tommy B. Hansen viser Hi-Con-balkonger til de tyske besøkende på A@W i Düsseldorf

 

Det ble brukt mye tid på å diskutere godkjenninger både hos arkitekter og ingeniører, men i Tyskland er det nødvendig med en lokal godkjenning fra en ansvarlig ingeniør i kommunen - en «prüf Ingenieur» - for å opprette et prosjekt. Dette til tross for Hi-Cons-produksjons rekord med mer enn 70.000 tonn konstruktive elementer produsert både innenfor og utenfor EuroCode-sonen de siste 20 årene. I tillegg har vi vår nylige godkjenning ETA som blir nevnt senere i denne bloggposten av Bendt og i denne bloggen her: verdensledende i UHPC. Vi fikk derfor noe å tenke på, bl.a hvordan man kunne innarbeide godkjenningsprosedyrer i prosjektplanleggingen og hvordan man kunne håndtere kostnadene i prosessen etc.

 

Julie N. Thomsen snakker med besøkende som er interessert i slanke løsninger

 

I Tyskland er det et system med dobbel godkjenning. For det første må det være i samsvar med EuroCoden (i dette tilfellet ETA) og deretter kreve en kommunespesifikk godkjenning. Dette er selvsagt en garanti for at kun godkjente løsninger blir brukt, men fører også til å bremse innovasjon , samt å implementere nye metoder og løsninger. Dette fører selvsagt også til stor frustrasjon for mange arkitekter.   

 

Vi har arbeidet med flere potensielle pilotprosjekter i Tyskland og har hatt ulike tilnærminger for hvordan man håndterer godkjenningsprosedyrene i hvert enkelt tilfelle. Vi planlegger å bruke både Hi-Cons egne kontakter i Tyskland og kontaktene i de involverte i prosjektene. Jeg vil rapportere om resultatene av denne innsatsen i en senere blogg når vi har fullført det første pilotprosjektet.

 

ARCHITECT@WORK i London

 

I januar var Hi-Con på Architect@Work-arrangementet i Olympia, London, for andre året på rad. Da messen er veldig godt organisert og tiltrekker seg mange arkitekter,  vil du nok finne oss her også i årene fremover.

 

Project Development Manager, Michael Uhrenholt prøver sitt beste for å selge vårt neste prosjekt i Storbritannia.

 

Vi var den eneste utstilleren som presenterte balkonger, trapper og fasader. Vi var derfor litt unike, men det var ikke nødvendigvis en fordel. Deltakere var i utgangspunktet på utkikk etter produkter som fliser, varmeanlegg, gulv etc, og ble derfor kanskje litt overrasket over det vi hadde å tilby. Mange trodde at vi presenterte GRC - glassfiberforsterket betong - og vi måtte forklare forskjellen.

På den annen side genererte messen stor interesse for de slanke elementene våre, den høye holdbarheten og kvaliteten på overflatene. Jeg var på messen for første gang med Michael Uhrenholt og han har mer erfaring enn meg. Jeg hadde forventet (eller jeg hadde håpet på) å få møter med kunder som hadde aktuelle prosjekter, hvor vi var den brikken de trengte å fullføre sitt prosjekt, enten det var trapper, balkonger eller fasadeelementer. Mens vi fikk noen få leads til prosjekter som for tiden var under utvikling, hadde vi også noen generelle diskusjoner som kunne føre til fremtidige prosjekter.

Vi hadde selvfølgelig forventet britiske arkitekter på messen, men jeg ble litt overrasket over antallet internasjonale arkitekter fra bl.a fra Portugal, USA og Midtøsten. Den danske ambassaden dukket også opp og diskuterte hvordan vi kunne profilere våre prosjekter i London.

 

 

 
Trapp på  Hotel La Tour i Birmingham, Storbritannia og Sydney Stringer Trapp i Coventry, Storbritannia.

 

Vi har allerede hatt en rekke trappeprosjekter i Storbritannia og er for tiden ferdige med en spiraltrapp til den nye stadion for Tottenham fotballklubb. Det har derimot vært vanskelig for oss å realisere balkong eller fasade prosjekter i Storbritannia. Vi har vært involvert i flere balkong prosjekter som ble kansellert ganske sent i prosessen. I et prosjekt hadde balkongene blitt godkjent av eieren, arkitekten, ingeniøren og bygningsmyndighetene, men forsikringsselskapet nektet fordi balkongene ikke overholdt de europeiske kodene. Forhåpentligvis - som vi forklarte flere ganger på utstillingen - dette burde være mye enklere i fremtiden, da vi oppnådde en ETA i fjor sommer.

ETA er en europeisk teknisk vurdering og tilsvarer en veldig spesifikk standard. I dette tilfellet for UHPC på balkonger, men det er et produkt som ikke er dekket av at de eksisterende europeiske standarder. 34 europeiske byråer har vært involvert i ETA prosessen og i Storbritannia inkluderes BBA og BRE (i Tyskland ETA er vurdert av DlBt (Deutsche Institut für Bautechnik) som sikkert vil hjelpe Tommy i hans diskusjoner med tyske myndigheter som han nevner i sitt blogginnlegg).

Kanskje mine forventninger var litt for høye som en rekrutt på denne type messe, og kanskje jeg trenger litt mer tålmodighet som Michael. Han er selger på de fleste av våre prosjekter utenfor Danmark. Våre første prosjekter i Storbritannia ble gjennomført for over 10 år siden, og vi har ikke, etter min mening, hatt svært stor suksess med dette. Det er en stor interesse, men gjennom årene har vi gjennomført mindre enn 10 prosjekter i Storbritannia, noe som er litt overraskende for meg som ser mange prosjekter utført, som virkelig ville hatt nytte av å bruke våre produkter. Dette er selvfølgelig vår egen skyld, da vi ikke har vært i stand til å overbevise arkitekter i Storbritannia til å bruke våre produkter, men det er også en refleksjon av hvor konservative myndighetene i Storbritannia kan være, og hvordan arkitekter og ingeniører reagerer på dette ved å avstå fra å prøve å introdusere nye produkter. Jeg håper at dette vil forandre seg med vår nye ETA, og jeg ser absolutt frem til å se hvordan det utvikles i løpet av de neste 10 årene.

 

Takk for at du leser - vi skal dele flere erfaringer med deg underveis. Nå kan du besøke vår hjemmeside for mer informasjon om Hi-Con, eller du kan besøke vår WordPress-blogg for å legge igjen en kommentar. Kanskje har du noen erfaringer fra ulike arrangementer som du vil dele med oss? :-)

 

 

Forfatter av dette innlegget

Bendt Kjær Aarup
Group Material Development Manager