favoritter

Estetiske overflater av CRC i2®

Blog posts

Estetiske overflater av CRC i2®

 

Når jeg diskuterer prosjekter med potensielle kunder, blir jeg ofte spurt om hvilket overflateuttrykk som kan forventes av CRC i2®-elementer.

Det er et veldig enkelt spørsmål - men ikke så enkelt å besvare.

 

CRC i2® er et unikt sementbasert materiale som vanlig betong (og andre levende materialer), må man forvente variasjoner i farge og tekstur, og at det endres over tid. Dette er en stor del av betongens visuelle appell, fordi den gir et levende og variert uttrykk.

Hvis en jevn, uendret overflatesekspresjon og farge er det som egentlig er ønskelig, foreslår jeg å bruke en malt overflate eller et annet materiale.

Dette kommer noen ganger som en overraskelse, fordi betong regnes som et uforanderlig homogent fast stoff. Sannheten er veldig langt fra det.

Som andre sementbaserte materialer er CRC i2® et heterogent porøst materiale, bare med mindre variasjon og meget lav porøsitet, pga av den spesielle sammensetningen av CRC-blandingen. Dette betyr at CRC i2®-elementene, når de leveres, vil variere i farge og tekstur, f.eks antall og fordeling av luftporer, glans av kanter etc. - og det kan være forskjellig utslag av kalk i skiftende grad, smuss fra transport etc.

Kort sagt: CRC i2® elementer varierer i mange henseender visuelt mye som "normale" betongelementer.

Igjen er dette noen ganger en overraskelse, fordi CRC i2® betongen er så veldig forskjellig på mange andre måter, som styrke og holdbarhet.

Så hva kan man forvente, og hvorfor kan vi ikke på Hi-Con bare få produsere alle elementene like, ensartede og uforanderlige?

 

Fødselen til CRC i2®-elementer

 

Støping med CRC i2® er ikke lett. Jeg vet at dette bare høres ut som en dårlig unnskyldning, men det stemmer faktisk!

Materialet er veldig seigt – nesten som sirup, og fullt av små stålfibre (som små nåler). I tillegg til dette er det vanligvis en vanlig armering og armeringsnett tett pakket i formen.

Dette gjør det vanskelig å plassere, og betongen har en tendens til å tiltrekke seg luft på overflatene. Dette fører til at noen porehull i vertikale overflater blir uunngåelig, selv om det brukes vibrasjonsplate under støping. Dette er også kjent fra andre UHPC-typer:

 

 

 

Blandingsdesignet er løst på grunn av behovet for dokumentasjon av flere egenskaper, slik at vi ikke på en enkel måte kan gjøre det mer flytbart og enkelt å støpe - CRC i2® er faktisk en forbedret versjon.

Overflatene er like utsatte for kalkutslipp og smuss som andre betongoverflater, og forblir slik i mange år - akkurat som vanlig betong.

Pga det store volumet av stålfibre i blandingen er også støpflaten (den frie siden hvor betongen helles) svært vanskelig og glatte, noe som ofte resulterer i et ganske grovt uttrykk (kan nesten være som grøt).

Stålfibrene hindrer også bruk av diverse metoder i etterbehandlingen som polering og bruk av syre eller lignende.

Kort sagt, CRC i2®-elementene, til tross for sin slanke design og konstruksjon, har samme sterke og svake sider visuelt som vanlig betong når det gjelder overflateekspresjon.

 

Estetisk aldring av CRC i2®

 

 Når elementene er på plass, blir de utsatt for de samme nedbrytningsmekanismer som alle andre overflater på jorden: Erosjon, tilsmussing og organisk vekst:

 

Erosjon: Overflater utsatt for slitasje av vinddrevne partikler og kjemisk nedbrytning blir sakte nedbrutt og vasket bort med regn. Den amme mekanismen skjer på fjell.

Smuss: Luftbårne partikler som sot, jord, sand etc. blir avsatt på overflaten. Smuss kan også være av kjemisk opprinnelse (for eksempel kalkutløp eller graffiti).

Organisk vekst: Alger, mose, lav eller mer utviklede planter som fester seg til overflaten og vokser for å dekke den.

 

CRC i2®-elementene er mye mer slitesterkt enn vanlig betong, og derfor blir erosjonsprosessen svært langsom. Dette betyr også at organisk vekst går langsommere på vertikale flater, fordi overflatenes lave porøsitet reduserer tilgangen til fuktighet.

Smuss reduseres ikke ved bruk av CRC i2®, men fordi det hovedsakelig er partikler som samler seg på overflatene - akkurat som på vinduer, krever det vanlig rengjøring hvis du vil at overflaten skal være ren.

Hvis du rengjør overflatene, bruk vann, såpe og en myk børste eller svamp. Det samme gjelder for overflater innvendig, hvor metning (i den grad det er mulig) med naturlig såpe før bruk er anbefalt behandling. Syreholdige rengjøringsmidler, høytrykksrengjøring, mekaniske behandlinger som sliping eller polering skal aldri brukes, da de kan skade overflaten og fibrene (risikoen er at fiberlegeringen kan bli ødelagt, noe som forårsaker fiberkorrosjon ved overflaten).

Så stort sett er svaret på spørsmålet om hva som kan forventes: «Forvent at CRC i2®-overflater varierer og endres over tid som ligner på vanlige betongelementer, og at variasjonen og endringen avhenger av det spesifikke prosjektet (elementgeometri, miljøbelastning , grad av rengjøring etc.).»

Jeg vil derfor anbefale at du ber om å se på et sammenlignbart referanseprosjekt og inspiserer dette. Et utvalg av referanseprosjekter kan bli funnet på nettsiden.

En referanse er den beste måten å få en ide om hva du kan forvente, og for å danne din egen oppfatning av hvorvidt en CRC i2® overflate er det riktige valget for ditt prosjektet. Ellers må du bare spørre!

 

Klikk her for å kommentere bloggen

 

 

Forfatter av dette innlegget

Tommy Bæk Hansen
Group Product Development Manager