favoritter

Hi-Con utvider hovedkontoret - flytter inn

Blog posts

Hi-Con utvider hovedkontoret - flytter inn

 



Den fullførte kontorutvidelsen – sett utenfra. Det siste elementet er montert ytterst.

 

I fjor presenterte jeg planene bak Hi-Con sin kontorutvidelse i Hjallerup, fra de første små trinnene i planleggingen til ferdigstillelse. Endelig er vi klare til å flytte inn i det nye tilbygget og nyte de lyse og romslige kontorene på den svevende prefabrikerte CRC i2®-bygningen!

Det har vært en interessant prosess fra å produsere elementene til å sette opp bygningen. Mange ting har blitt prøvd for første gang, og vi har blitt nødt til å foreta konstante tilpasninger og samtidig utvikle løsninger ettersom vanskeligheter oppstod, både i konstruksjon, produksjon og montasje.

Det største hinderet har vært kompleksiteten i elementene, spesielt fasadeelementene. Hvert fasadeelement består av en lastbærende indre vegg i lys CRC® i2, inkludert integrerte forsterkede ribber i områder som har større laster, et mellomlag av PIR-isolasjon (brann forbedret versjon av polyuretanskum) og en tynn frontplate av mørkegrå CRC i2® med et mønster av knust stein. Se bildene nedenfor.

 


Fullført fasadeelement for den ytre utkragede "boksen" i produksjonshallen.


Årsaken til kompleksiteten var for å tydelig demonstrere kapasiteten til vår høystyrkebetong (CRC i2® ). Dimensjonene har blitt holdt til et absolutt minimum basert på optimalisering av spenninger, defleksjoner og egenfrekvens. Vi har brukt av en avansert FEM-modell for å ha kontroll på lastene i  hele bygningen:

 


FEM-modell med ekstra støtte indikert med grønne piler (øverst). Resultatet av lastfordeling (bunn). Modellen består av egenlastene som bærer innerveggene til boksene og søylene, isolasjon, ytre plater, vinduer, gulv osv. I tillegg kommer dimensjonerende nyttelaster.


Følgelig var det svært lite plass igjen til armeringen, og generelt var det høye toleranser på alle deler av produksjonsprosessen.

Resultatet er at lastbærende fasader har en tykkelse på bare 230 mm med en U-verdi på 0,15 W / m² · K i normal seksjon og et gjennomsnitt for hele elementet på 0,2 W / m² · K når hele veggen inkludert  ribber, vinduskarmer etc. er inkludert. Den tilsvarende tykkelsen på et konvensjonelt element som bruker mineralull vil vært på mellom 460 og 500 mm, avhengig av nøyaktig konfigurasjon - eller dobbel tykkelse. Dette betyr at ekstra 25 cm, som tilsvarer totalt 12,5 m² ekstra innvendig plass (ca. 10%), er tilgjengelig med samme utvendige dimensjoner.

Isolasjonsverdien kan selvfølgelig optimaliseres med litt større dimensjoner hvis det er nødvendig - taket og gulvet viser dette med en effektiv gjennomsnittlig U-verdi på 0,1 W / m² · K inkludert effekten av ribber etc. for hvert element som er 36,5 m².

De små dimensjonene sørget også for at modulenes vekt ble holdt lav nok til at bygningen kunne "flyte" på de asymmetrisk anordnede skråstillede CRC i2® søylene mens de utøvde svært begrensede krefter på den eksisterende kontorbygningen. Det var en fordel da den ikke var konstruert for å understøtte betydelige ekstra transversale belastninger.

De små dimensjonene og de høye toleransene gjorde også montasje utfordrende, og krevde at alt ble sjekket, dobbelt kontrollert og trippelt kontrollert i konstruksjonsfasen for å sikre at elementene og forbindelsene faktisk kunne monteres i ønsket rekkefølge. I den første bloggposten viste jeg en animert samlingssekvens som ble laget som en del av denne kontrollprosessen.

 

 

Som videoen viser, inkluderte vi en test med last av den ytre modulen som er utkraget fra bygningen - en maksimal påført belastning på 22,6 tonn tilsvarer ca 1,2 × dimensjonsbelastning, som i Danmark anses som den nødvendige belastningen for en full dokumentasjonstesting. Testen ble gjort både for å dokumentere og kvalitetssikre alle tilkoblinger og for å måle nedbøyningene, samt sammenligne de beregnede verdiene mot den ferdige FEM-modellen:

 


FEM simuleringsresultat av nedbøyningen ved full belastningsnivå - forventet kortvarig nedbøyning på enden av den utkragede ytre «boksen» er ca 5 mm.


En faktisk nedbøyning på 10 mm ble registrert, med en elastisk gjenvinning på 4 mm når lasten ble fjernet – altså svært nær den forventede på 5 mm. Forskjellen i innledende nedbøyning på 5 mm skyldes komprimering av alle de ulike tilkoblingene i bygningen (nesten 200 individuelle tilkoblingspunkter sikrer at elementene fungerer sammen på den planlagte måten). Hovedårsaken til at noe bevegelse i tilkoblingspunktene kunne oppstå, var at forbindelsene er utformet slik at både hver enkelt modul kan kobles fra og flyttes separat. Man kan derfor demontere modulene i sine opprinnelige elementer igjen hvis man skulle ønske å flytte bygningen, eller å gjenbruke komponentene på et annet prosjekt. Følgelig ble ikke alle toleranser oppfylt i forbindelsene før de totale lastene ble påført.

 


Slik så det ut under byggingen. Her ser du ribber i tak og gulv, utsparinger i PIR-isolasjonen for å gjøre tilkoblingene tilgjengelige, samt de bærende bjelkene fra innerveggene som går over gangen. Disse blir selvagt skjult i tak- og gulv- når alt blir ferdig.

 

Etter at montasjen ble fullført og alle tilkoblinger utført, gikk håndverkerne inn for å montere vinduer, brannisolasjon på tak/gulv, elektrisitet, oppvarming, ventilasjonsaggregater etc. Resultatet ble et lett og åpent interiørområde med standard lys CRC i2® på vegger:

 


Her er bygget nesten ferdig. De adskilte glassveggene og glasspanelet på enden av gangen må fortsatt installeres. Øverst til venstre: Kontormøbler fra midtgangen, til høyre: se gjennom midtgangen, nederst til venstre: en innvendig skjøt mellom de to ytterste "boksene", til høyre: se gjennom vinduet ut mot den eksisterende kontorbygningen.

 

Vi har nå endelig flyttet inn og ser veldig frem til å prøve våre nye kontorer i det daglige arbeidet. Det har vært hardt arbeid og til tider store utfordringer. Jeg synes det har vært verdt reisen - fra å forestille seg visjonen om bygningen, til å finne løsningene for å realisere det i samarbeid med våre rådgivere, leverandører og håndverkere. Nå kan vi endelig vise det imponerende resultatet til resten av verden.

 

Hvis du har spørsmål eller kommentarer, ikke nøl med å besøke vår Wordpress blogg

Forfatter av dette innlegget

Tommy Bæk Hansen
Group Product Development Manager