favoritter

Hvordan reparere UHPC-elementer

Blog posts

Hvordan reparere UHPC-elementer
 


Selv på UHPC-elementer skjer det skader - ulykker skjer - så hvordan reparere dem?

 

Når man vurderer å bruke UHPC-elementer til et prosjekt, er det en gjentakende bekymring fra entreprenøren om det er mulig å foreta reparasjoner av UHPC-elementer som er skadet eller har blitt skitne under montasjen eller i etterfølgende byggeprosess.

Dette er et aktuelt forhold fordi a) det er ikke realistisk å anta at alle elementer vil passere gjennom byggefasen uten at en eneste blir skadet, og b) reparasjonsmørtel og teknikker som normalt brukes til vanlige betongelementer er utilstrekkelige for å sikre tilstrekkelig kvalitet av reparasjonene.

Jeg har allerede diskutert rengjøring i et tidligere innlegg, så i dette innlegget vil jeg fokusere på å gi noen råd om hva du kan reparere selv og hvordan. Når kreves å ringe en spesialist – vanligvis en leverandør av UHPC-elementene.

Reparasjoner kan deles inn i to typer: Mindre (overfladisk eller estetisk) reparasjoner, og større (konstruktive) reparasjoner. Generelt kan mindre overfladiske reparasjoner gjøres av entreprenøren, mens ved konstruktive reparasjoner trenges en spesialist for å sikre at elementets kapasitet og holdbarhet opprettholdes (eller gjenopprettes).

Når du identifiserer hvilken type du står overfor, er det noen spørsmål du må vurdere:

 

1. Størrelse: Hvis reparasjonen er mindre enn 1-2 mm dyp og dekker mindre enn et A4-papir i området, er det ikke betydelig og krever ingen spesialist av konstruksjonsmessige årsaker.

 

2. Plassering: Hjørner og kanter er notorisk vanskelig å reparere, spesielt på trapper med høy slitasje eller på brystninger som du berører med hendene. På de fleste andre steder er det trygt å gjøre mindre reparasjoner selv.

 

3. Årsak: Hvis årsaken til skaden er brann, eksplosjon eller lignende, er risikoen for skjult skade sannsynlig, og bør vurderes av en spesialist før reparasjoner. "Normal" påvirkning ( elementer som gnisser mot hverandre eller mot andre bygningsdeler under montasje) er vanligvis ikke et problem.

 

4. Funksjon: Funksjonen til den ødelagte delen kan noen ganger være kritisk. Et eksempel kan være et hjørne som brukes til å koble to elementer sammen. Eventuelle skader på dette området kan ødelegge forbindelsen og dermed den generelle sikkerheten. Et annet eksempel er skade nær kritiske innfestinger.

 

 

Når du er i tvil, spør leverandøren om råd. Noen bilder via e-post eller via mobiltelefonen er vanligvis nok til en rask vurdering av om det er mulig å reparere selv eller ikke.

 

Gjør mindre reparasjoner

Mindre reparasjoner skal gjøres ved hjelp av et reparasjonsmateriale så nær den opprinnelige blandingen som mulig. Det beste er å få en liten mengde fra leverandøren inkl. instruksjoner om hvordan man blander og bruker det. For CRC i2® leverer Hi-Con en spesiell blanding som er identisk med materialet som brukes til å gjøre ferdig arbeid på våre produksjonssteder.

 

Denne tørrblandingen blandes med vann til konsistens som tyggegummi eller leire, og påføres etter grundig rengjøring av det skadede området. Like før blandingen påføres blir overflaten fuktet med en svamp eller en pensel. Etter å ha påført reparasjonsmaterialet hardt inn, står det der i 15-30 minutter til det begynner å sette seg, og overflaten formes/glattes deretter med en fuktig svamp.

 

Tidligere erfaring med reparasjons- eller etterbehandlingsarbeid er selvsagt en fordel!

 

Større reparasjoner

Konstruktivt reparasjonsarbeid skal bare utføres av en spesialist med erfaring i UHPC, etter  vurdering fra den ansvarlige prosjektingeniør.

 

For i CRC i2® er det mulig å kutte, bore, lime, støpe og til og med erstatte deler av elementer med riktig vurdering, beregning, planlegging og forberedelse på grunn av materialets motstandsdyktighet. Det er naturlig nok vanskelig å utføre større reparasjoner uten noen visuelle effekter, men med profesjonalitet og erfaring kan det oppnås mye som vist i eksemplene nedenfor. De to første sakene er fra Poptahof-prosjektet i Delft.

 


En reparasjon som er stor nok til å trenge en erstatningsdel fordi betongdekket er ødelagt (øverst til venstre). Etter liming i en reparasjonsdel blir skjøtene lukket for å oppnå sluttresultatet (nedre bilde).

 


En konstruktiv reparasjon etter en stor belastning (6 tonns punktbelastning ved den røde pilen) som krever et konstruktivt bærende erstatningselement. Årsaken var at de to elementene ble boltet sammen på et tidspunkt, slik at elementene ikke kunne bevege seg fritt (øverst til høyre). Produksjon av ulike utskiftningsstykker på Hi-Con (nederst til høyre).

 


Selv en feil i tegnefasen som resulterer i feil geometri har blitt fikset gjennom utskiftningsstykker, i dette tilfellet inkludert drenering. De opprinnelige tegningene og målingene på stedet ble kombinert for å produsere tegninger for forskaling som passer perfekt til utskiftningsstykkene med svært smale skjøter.

 

Oppsummering


Alt reparasjonsarbeid som er mulig i vanlig betong er i prinsippet også mulig i UHPC, men det krever profesjonalitet og kunnskap.

 

Som entreprenør bør det primære målet alltid være å unngå tilsmussing eller skade på elementer (UHPC eller konvensjonelle). Hvis en ulykke oppstår, bør ikke dette et problem som begrenser bruken av UHPC.

 

Som alltid, hvis du har spørsmål eller kommentarer, er du invitert til å besøke vårt Wordpress-bloggen.

 

 

Tilsvarende redaktør

Bendt Kjær Aarup
Group Material Development Manager