favoritter

Imponert over høystyrkebetong (CRC)

Blog posts

Imponert over høystyrkebetong (CRC)

 

Jeg har nå jobbet for Hi-con NL i et år, og har derfor fått noen erfaringer. Når jeg tenker tilbake på mitt første bekjentskap med Hi-con, ble jeg svært betatt av materialet CRC. Jeg husker at det var en positiv overraskelse å se og høre om mulighetene dette kunne gi både i styrke og i formfrihet.


Min første erfaring med CRC oppstod da jeg så de første tegningene med svært slanke elementer som var til en bro. En bro som nesten 2 år senere skulle vinne den nederlandske betongprisen.


Min arbeidserfaring har jeg fra konstruksjosfaget, både teoretisk og praktisk, med flere års erfaring i prefabrikkerte betongelementer, så jeg visste globalt noe om mulighetene. En vanlig tykkelse for en bro er 1:30, og det ser jo veldig slankt ut.


Dette var inntil jeg så tegninger av Catharine Bridge ... en tykkelse på kun 1:81.

 

 

…..og inntil jeg så tegninger av Hi-con balkonger ... en tykkelse på kun 6cm.

 

Jeg la merke til at erfaringen jeg hadde, faktisk var begrenset til de vanlige betongtypene. Og akkurat det var den største forskjellen. Med anvendelsen av CRC (Compact Reinforced Composite) åpnet det seg en ny verden. Konstruksjonene er ikke lenger dimensjonert av kravene til sprekkdannelse. Nei, de styres av kravene/retningslinjene for komfort (vibrasjon) og bruk (nedbøyning). Og det er faktisk hva konstruktører alltid har ønsket seg. Konstruktørene er ikke lenger begrenset av materialets begrensninger, det kan brukes funksjonelt, så mye som nødvendig, ikke mer enn nødvendig! Det er akkurat det vi trenger, ikke sant?

Enda en fordel med materialet er at det tillater et spesifikt og spesielt utseende for et sluttprodukt. Det er mulig å oppnå en meget tett, flat og glatt overflate. Selvfølgelig, veldig avhengig av tilleggsmaterialene som brukes og av ferdighetene til de som jobber med det. I forhold til andre materialer er overflaten nærmest keramisk.

Med dette har jeg indikert at du, leseren, vil forstå at jeg har blitt imponert av materialet CRC.

 

 

 

Veldig fint, CRC er flott, men i hvilke prosjekter kan vi bruke det? Jeg kan høre deg tenke.

 

Bruksområder der materialet egner seg best og som du bør tenke på er f.eks slanke trapper,  balkonger,  broer og kunstverk. Mao, elementer eller deler der du vil bli kvitt det massive grå utseendet til vanlige betongelementer. Vi ser at det fortsatt er mange prosjekter der CRC kan være en mulig løsning. F.eks der du ikke kan bruke vanlige produkter du er kjent med, eller om du bare vil ha noe spesielt.

Dette gjelder ikke bare for produktene selv, men spørsmålet, eller problemet kan også ligge i geometrien. Å bruke høystyrkebetong til renovering av balkonger, der det kanskje ikke er mulig i annet materiale. Omvendt, med vårt materiale kan vi også lage større balkonger med samme belastning på konstruksjonen. Hvor smart er ikke det?

Slik jeg ser det .... kan CRC alltid brukes som en løsning.  Bruk av høystyrkebetong vil alltid gi løsninger og svar på dine spørsmål.

 

 Jeg oppfatter at nye kunder ofte stiller de samme praktiske spørsmålene:

 

Hvordan montere disse slanke prefabrikerte elementene til konstruksjonen min?

Dette kan føre til en endeløs reise for å søke etter en løsning.Her har Hi-Con spesifikke erfaringer med flere typer muligheter for montasjedetaljer. Dette gjelder løsning på kuldebroer, renoveringsproblematikk eller hva det skulle være. Vi finner en løsning. Ikke bare når det gjelder konstruksjonen, men også i praksis. Det er en av fordelene med å bruke Hi-con som har mange års erfaring.

 

 

Er disse Hi-con-balkongene trygge? Vil de ikke falle av eller vibrere?

Dette er de to mest stilte spørsmålene. Enkelt besvart: «De faller ikke av og vibrasjonene kontrolleres mot forskriftene». Kapasiteten til balkongene er langt mer enn strengt nødvendig. Dette er bevist med flere praktiske tester. En slank balkong har en naturlig frekvens som kontrolleres i beregningen. Disse frekvensene måles ofte og sammenlignes med beregningene. Derfor, med denne informasjonen vet vi hva som virkelig skjer i den praktiske situasjonen. Og, hvis det er nødvendig, kan vi justere beregningene, slik at vi vet at de passer på den virkelige situasjonen.

Mer om hvordan og hvorfor, kan du kan lese i andre blogginnlegg fra mine kolleger. Vennligst klikk deg gjennom innleggene våre, så er jeg sikker på at det vil vekke interessen din ... hvis det ikke allerede har skjedd.

 

 

 

Takk for at du leste!

 

Henry van de Werken

Forfatter av dette innlegget

Henry van de Werken
Project Manager