favoritter

Inntrykk fra UHPC-konferanse i Albany, NY

Blog posts

Inntrykk fra UHPC-konferanse i Albany, NY

 

Frederik og jeg deltok på det andre internasjonale interaktive symposiet i UHPC, som ble holdt i Albany, NY i begynnelsen av juni. I dette blogginnlegget vil jeg fortelle om noen av våre erfaringer. Jeg deltok også på det første symposiet. Det arrangementet ble holdt i Des Moines, Iowa i juli 2016, og symposiet var en positiv opplevelse for meg med mye fokus på samhandling og diskusjoner og med en veldig praktisk tilnærming, da en stor del av de fremmøtte var entreprenører. Jeg har kort kommentert de forskjellige typer konferanser angående 2017-konferansen i Montpellier.

Etter en tre-års pause for å imøtekomme noen av de andre UHPC-konferansene som ble holdt i Europa og Kina, var organiseringskomiteen bak det første symposiet i Iowa nå klar for oppfølgingen i Albany (den tredje vil finne sted i 2023 - forhåpentligvis). Symposiet hadde mer enn 300 deltagere fra 21 land, inkludert meg selv og Frederik - en ung ingeniør fra vår prosjektavdeling på Hi-Con. Frederik har ansvaret for prosjekteringen av de fleste av fasadeprosjektene våre og vi hadde begge presentasjoner på symposiet. Jeg er vanligvis ikke sammen med andre fra Hi-Con på konferanser, men ettersom det var opptil 5 parallelle økter, fungerte det fint slik at vi kunne dele oss og få med flere interessante presentasjoner. Det var Frederiks første konferanse, og han var veldig begeistret for alt. Jeg er vanligvis også på den entusiastiske siden (men jeg klarer å beherske meg etter hvert som jeg blir eldre), men det var morsomt å se Frederik som ung og entusiastisk og min umiddelbare reaksjon var å fungere som en motdel til dette og skli inn i den ubegrensede rollen som “gretten gammel forsker”. Da han ville dukke opp og si ting som: "Vi burde virkelig prøve disse karbon-nanofibrene - de burde være i stand til å øke ytelsen med 55%," svarer jeg med noe som: "Det vil sannsynligvis bli for dyrt" eller "Vi prøvde det på begynnelsen av nittitallet. Heldigvis skjønte jeg imidlertid hvor latterlig dette hørtes ut, og jeg klarte og tone det litt ned. Etter konferansen prøvde vi faktisk et par ting som kan være nyttige. I denne forbindelse skuffet ikke symposiet, da ganske mange av presentasjonene var veldig praktiske, ettersom UHPC nå brukes av mange mennesker i mange prosjekter, og de er klare til å fortelle sine erfaringer. Dette er kanskje mest rettet mot mennesker som er relativt nye i feltet, men nye innspill (eller nye vinkler) er alltid hyggelig, da det gir oss en sjanse til å tenke nytt om hva vi har gjort og se på det fra et litt annet perspektiv.

Mer infrastruktur enn arkitektonisk


Hovedpresentasjonen på symposiet - av Hauke Jungjohann fra Buro Happold - omhandlet arkitektoniske applikasjoner. To sesjoner og en paneldiskusjon ble viet til arkitektoniske applikasjoner av UHPC, men bare noen få prosjekter ble presentert - inkludert noen få Hi-Con-prosjekter som Frederik presenterte.

Utenom dette var hovedvekten på konferansen om infrastrukturapplikasjoner - brofuger og overlegg. Et overleggsprosjekt vil kreve et mye større volum UHPC enn et sammenføyningsprosjekt, men ABC (Accelerated Bridge Construction) -systemet har blitt brukt til nesten 300 broer i Nord-Amerika nå, og for noen av broene er det virkelig et betydelig volum av UHPC som brukes. F.eks for Pulasky Skyway i New York ble totalt 3800 m3 skjøtemateriale brukt. Jeg har inkludert en lenke til en FHWA Technote på overlegg.

 

Frederik presenterte noen prosjekter i den første sesjonen om arkitektoniske applikasjoner.

I Europa ville vi se mye mer arkitektoniske applikasjoner og færre infrastrukturapplikasjoner - selv om noen få overleggsprosjekter i Europa også ble presentert på symposiet, som Chillon-viadukten og et overleggsprosjekt i Frankrike presentert av Guillaume Roux fra Vicat. Bortsett fra de forskjellige bruksområdene, var andre temaer på symposiet design, materialegenskaper og retningslinjer og standarder.

 

Tekniske besøk

 

Tekniske besøk har ofte blitt inkludert etter en konferanse som en egen pakke, men på de to symposiene i USA har de vært en integrert del, og dette ble også tatt opp på den siste UHPC-konferansen i Frankrike, som fant sted i Montpellier. Det er en fin pause og øker samhandlingen mellom deltakerne når den finner sted midt på en konferanse i stedet for som en turné etter konferansen - og etter hvert som det er flere og flere UHPC-applikasjoner, blir det lettere å planlegge disse turene. I Albany kunne vi velge mellom 5 forskjellige turer. To av turene fokuserte på forskjellige broprosjekter, og en tredje var veldig praktisk med UHPC teknisk trening, men Frederik valgte en tur som inkluderte et besøk på Fort Miller prefabrikkerte anlegg for UHPC. Jeg deltok på det femte alternativet - et besøk på Rensselaer Polytechnic Institute hvor vi fikk omvisning i laboratoriumet og et innblikk i forskningsaktivitetene. Som en del av besøket hadde vi også en demonstrasjon på seks forskjellige kommersielle UHPC-produkter - og fikk også støpt noen små eksemplarer selv. Demonstrasjonene var av Ductal, Dura, Steelike, Kings, Cor-Tuf og Aalborg Portland. Andre typer UHPC som ble presentert på konferansen, men som ikke var en del av demonstrasjonen, var Smart-Up (produktet av Vicat), TAKTL og CRC (UHPC brukt av Hi-Con). For at deltakerne på demonstrasjonen skulle kunne ta små prøver hjem, hadde alle kokt opp en blanding, slik at vi kunne støpe inn de små formene som ble levert og så fjerne prøvene etter noen timer med rimelig styrke . Dette fungerte ikke bra i alle tilfeller, så konsistensen på noen av blandingene var mer som Play-Doh eller tyggegummi, men vi klarte det.Jeg har tatt med et bilde nedenfor, og andre er tilgjengelige her.

 

Å lage prøver med Dura - avstøpning ville egentlig ikke være det rette ordet for dette ;-)

 

Studentkonkurranse

 

En studentkonkurranse er ganske vanlig i forbindelse med stevner eller konferanser i USA - kanskje fordi båndene mellom industri og universiteter er nærmere hverandre enn i Europa - og selvfølgelig ble en gjennomført for Albany Symposium (som for Iowa-symposiet). Det er en morsom måte for studentene å få en smak av feltet, og det er absolutt noe som bør inspirere til europeiske arrangementer også. Reglene for konkurransen vises her.

7 universitetsteam (fra Asia, Sør-Amerika og Nord-Amerika) deltok i finalen den første dagen av symposiet. Under det tekniske besøket ble bjelkene testet i bøying. Det var ikke bare målet å nå den høyeste styrken, men lagene skulle nå den høyeste styrken innenfor et spesifisert område. Det ble også gitt poeng for å kunne forutsi den endelige styrken så godt som mulig - og å overholde alle reglene som er satt for konkurransen angående blandesammensetning, med fiberinnhold, armeringsjern etc. Som vist nedenfor, selv innenfor disse ganske strenge reglene kom teamene med veldig forskjellige tolkninger. Premiene for studentkonkurransen ble delt ut samme kveld på Gala.

 

Noen av testprøvene etter at de ble testet for svikt i bøying.

 

UHPC Innovation Award

 

Symposiet overrakte også to priser for de mest innovative UHPC-prosjektene innen bygning og infrastruktur - og Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology vant begge. Jeg har ikke vært på noen av nettstedene selv, så jeg har dessverre ikke bilder - men jeg har gitt lenker til bilder av begge prosjektene i det følgende (siden jeg ikke helt er sikker på at jeg bare kan ta bilder tatt av andre mennesker i vår blogg). Men prosjektene var ekstremt imponerende - Kosmos-feriestedet for bygningsprisen og en bro som fører til Legoland for infrastrukturprisen.

UHPC inngangsbro til Legoland:

https://www.bing.com/images/search?q=uhpc+entry+bridge+to+legoland&form=HDRSC2&first=1&cw=1263&ch=578

Kosmos Resort:

https://www.independent.co.uk/travel/asia/kosmos-south-korea-ulleungdo-feng-shui-retreat-hotel-yin-yang-travel-a8784556.html

 

Andre inntrykk

 

På symposiet ble interaksjonen oppmuntret slik jeg har nevnt noen ganger - og for å legge til rette for dette ble en rekke paneldiskusjoner inkludert, der publikum kunne bruke en app til å stille spørsmål - og alle kunne deretter stemme over hvilke spørsmål som skulle besvares først. Totalt ble det satt opp 5 paneler under symposiet, som dekket emner som UHPC-koder, Arkitektonisk UHPC, modelleringsutfordringer og et blikk på fremtiden. Disse panelene var ganske interessante, men dessverre var de sammenfallende med presentasjoner, ettersom de var en av fem økter som ble gjennomført samtidig. Det var allerede vanskelig å velge hvilken økt de skulle delta på - og deretter hvilke presentasjoner som skulle utelates - og paneløktene gjorde konkurransen hardere. Etter min mening var det for mange paneler. Jeg forventer at paneler av denne typen virkelig vil gi den siste informasjonen i tillegg til å gi en oversikt over feltet, og dette var egentlig ikke tilfelle i alle panelene.

Jeg berørte kort om spørsmålet om standarder og retningslinjer for UHPC i mitt tidligere innlegg “Trenger vi virkelig en annen UHPC-retningslinje”, men ikke så mye nytt har skjedd siden den gang. Franskmennene har lagt til to nye standarder - en som omhandler ferdigstillelse og den andre som omhandler konstruksjon - men ingen av dem er tilgjengelige på engelsk ennå, så jeg vil vente litt før jeg sjekker dem ut. Også den tyske retningslinjen - som burde være veldig interessant - er i nærheten av å få den endelige godkjenningen, og igjen vil jeg vente til en versjon på engelsk er tilgjengelig.

 

Neste konferanse

 

For meg personlig vil nok den neste konferansen jeg vil delta på er Hipermat i Kassel i mars 2020 - men det er en rekke alternativer med UHPC på agendaen - på Hawaii, Singapore eller Kina - så jeg oppfordrer deg (hvis du ikke har det allerede) for å være med på en av konferansene og bli inspirert. Det bør ikke nødvendigvis være en fullstendig konferanse viet til UHPC - dvs. ACI-konvensjoner eller fib-møter kan inkludere et par økter på UHPC, så ta en titt og still spørsmål. Jeg mistet nesten evnen til å bli inspirert - som en motvekt til Frederik, som veldig lett blir inspirert - men heldigvis kom jeg meg raskt og er nå like begeistret for fremtiden for UHPC som alltid.

 

Og som alltid - hvis du har spørsmål eller kommentarer (eller bare vil ha litt råd) - legg igjen en melding på Wordpress-utgaven av bloggen, så kommer jeg tilbake til deg.

FORFATTER AV DETTE INNLEGGET

Bendt Kjær Aarup
Group Material Development Manager