favoritter

Kaldbøyning av høystyrkebetong

Blog posts

Kaldbøyning av høystyrkebetong

 

For flere år siden, under montasje av en spesialdesignet trapp, fikk jeg et spørsmål fra montasjebasen: Forsiden på to av elementene var ikke riktig justert og kunne heller endres pga av andre begrensninger. Og det så ikke bra ut.

 

For å løse dette brukte vi det faktum at betong kryper når lasten øker,  og at disse elementene var ganske unge på den tiden. Så en 1 ½ tonn vekt ble plassert på ett element, og en støtte satt under den andre. Vi ventet i 4 dager og fjernet vekten. Og «voila», elementplatene var justert.

 

  

Valby Vandkulturhus

 

Denne radikale hurtigreparasjonen var bare mulig fordi CRC i2® blir sprekker ikke på «en vanlig måte» pga materialets spesielle belastningsherdingsegenskaper, og den unormalt korte tiden det tar å oppnå en langsiktig, stabil tilstand for CRC i2®.

 

Dette prinsippet har blitt brukt både før og etter for å løse lignende justeringsproblemer.

 

Noen år senere diskuterte vi broer og nødvendigheten av å lage buede elementer som passer til krumningen av mindre broer med Hi-Cons samarbeidspartner Pieters Bouwtekniek (NL). Ideen om å utføre denne bøyningen med CRC i2® som mer enn en problemløsende tiltak ble unnfanget.

 

Nå, og flere år og mye testing senere, både på TU Delft (NL) og senere med fullskala dokumentasjonsforsøk på Hi-Cons-anlegg i Hjallerup (DK), har vi de data som er nødvendige for å utføre kontrollert kaldbøyning av pre -fabrikerte CRC i2®-elementer.

Ja, vi bøyer betong. Bevisst.

 

   

 

Og hvorfor er dette nyttig kan du spørre om, og er det ikke bare en gal ide? Vel, fordi en stor del av kostnaden ved produksjon av betongelementer er formprisen, og spesielt for å produsere buede elementer (med både bunn og toppside) er dyrt. Det går også med mange arbeidstimer for å armere og støpe buede elementer på vanlig måte.

 

Ved hjelp av denne bøyeteknikken kan vi produsere CRC i2®-elementer uten en stor ekstra kostnad. Det gjøres bare ved å legge til en spesialisert og veldefinert lagringsperiode i produksjonen.

 

Den unike teknikken kan f.eks brukes til å lage en estemt platetykkelse eller redusert tykkelse for et prosjekt mulig - eller noe helt annet, som broen vi diskuterte i Holland.

 

Derfor vil jeg invitere deg til å kontakte Hi-Con og komme med ideer eller prosjekter for å prøve denne nye teknikken. Vi elsker utfordringer!

 

Klikk her for å kommentere bloggen.

 

 

 

Tilsvarende redaktør

Bendt Kjær Aarup
Group Material Development Manager