favoritter

Livet utendørs - balkongopplevelsen del II - balkonger med brystninger

Blog posts

Livet utendørs - balkongopplevelsen del II - balkonger med brystninger

 

Privatliv og ro mens du nyter utsikten - det er det som kjennetegnes av balkonger som er helt lukket med brystninger!

 

Velkommen til det andre innlegget om balkonger og kundenes erfaring ved bruk!

I det forrige innlegget om vanlige balkonger uten brystninger, men med glassrekkverk beskrives den åpne atmosfæren. I dette innlegget skal vi beskrive hvordan balkonger som har integrerte brystninger på en eller flere sider oppleves ved bruk.

 

Definisjonen av en "balkong med brystninger"

En balkong med brystninger er enhver balkong som har vegger i ulik høyde - en brystning - på en eller flere sider.

Balkonger med brystninger kan enten være støpt i en form, eller de kan støpes separat og festes til gulvet ved bruk av kjemisk forankring før montering. Valget bestemmes av kostnadene for form, transport eller andre praktiske faktorer.

Balkonger med brystninger kan festes strukturelt til bygningen på mange måter (utkraget, støttet på bjelker, på søyler osv.), men å ha brystninger på en eller begge sider er en mulighet. Dette for å bruke høyden på brystningene og dermed overføre fordelte og begrensede krefter til bygningens øvrige konstruksjon. Dette er ofte begrunnelsen for å velge denne balkongtypen.

Hovedårsaken til å bruke CRC i2® (høystyrkebetong) i balkonger med brystninger, er den reduserte vekten på selve brystningene har med tykkelser inntil 50 mm i noen tilfeller. Dette muliggjør å lage større balkonger med akseptabel belastning og reduserte kuldebroer mot den gjenværende konstruksjonen.

 

Brystninger på alle sider

Det første bildet fra Moldeparken i Vejle viser den «tette» følelsen av en lukket balkong, ettersom balkongplassen er skjermet mot innsyn fra naboene.

Jeg bodde personlig flere år i en leilighet med denne typen balkong, og det er fint å kunne være helt privat på balkongen din – som ellers er en luksus reservert for penthouse leiligheter eller tak balkonger.

 

CRC i2® balkong med brystninger med middels høyde på 3 sider i Vejle, Innvendig utsikt (til venstre) og utvendig (høyre).

 

Sidebrystninger

Ofte brukes brystningene bare på sidene for å lage en skjerm mellom naboer, mens fronten blir stående åpen for å forbedre utsikten fra leiligheten, som vist i eksemplet fra Horisonten II i København nedenfor.

 

CRC i2® balkong på Horisonten II i København - en klassisk og forenklet balkongdesign med sidebrystninger på begge sider og et glassvern foran. I det venstre bildet ser man effekten av et forbedret privatliv selv om det er kort avstand til de nærliggende balkongene. Til høyre i bildet er det åpenbart at man forbedrer utsikten betraktelig når brystningen foran erstattes med glassvern.

 

I noen tilfeller brukes en brystning bare på den ene siden, som på Kjøita Secret Garden i Kristiansand nedenfor. Dette skaper et mer åpent uttrykk, men betyr også at skjerming bare fungerer i en retning.

 

CRC i2® balkong med brystning på den ene siden ved Kjøita Secret Garden i Kristiansand. Legg merke til forskjellen i atmosfæren på det store og det lille bildet: Det store bildet med brystning: Gir en følelse av privatliv, med en uhindret utsikt til neste balkong, Det lille bildet: Eksponert for verden, mens du ikke kan se inn på de nærliggende balkongene.

 

 

Brystninger med variabel høyde

Brystninger kan også lages med ulik høyde som utført på prosjektet Bella Vista i Aalborg:

 

4x4 meter CRC i2®-balkonger på Bella Vista i Aalborg, hvor integrerte brystninger er i to høyder for å gi rom for både privatliv og utsikt. Legg merke til fordypningen på de lave delene av brystningene for festing av glassvern. Dette er gjort for å få mer plass på balkonggulvet.

 

Til slutt kan vekselsvise brystninger, enten i full eller redusert høyde brukes omhverandre for å skape varierende grad av skjerming i forskjellige retninger. Dette er som vist på bildet nedenfor fra Musikhuskvarteret i Aalborg. Brystningene ble i dette tilfellet støpt separat og limt på platen før monteringen.

 

Balkong med målene 6,1 × 4,6 m CRC i2® på Musikhuskvarteret i Aalborg med varierende høyde på brystningene. Brystningene lager soner på balkongen for innredning eller sitteplass for mer privat skjerming. Utsikten åpner seg i linjen på glassdørene til leiligheten hvor brystningene er utelatt.

 

Legg merke til også glasset i den indre delen av balkongen. Dette fungerer som en fullstendig lukket vinterhage og forlenger perioden med bruk til å omfatte både tidlig vår og sen høst.

 

Hvordan kan brystninger bidra til mer utetid på balkongene våre?

Brystninger gir deg et privatliv og en følelse av komfort, trygghet og kos. Men de reduserer også lyset og kan delvis blokkere utsikten ... Følgelig kan brystninger brukes bevisst ved å plassere dem der de gir best skjerming og blokkerer minst mulig utsikt for å lage 'personvernsoner' og «åpne soner» etter ønske. Samtidig  kan du skape et mer variert visuelt uttrykk for selve bygningen.

Korte brystninger lager en dynamikk som uttrykker en atmosfære på balkongene, og er derfor et viktig verktøy for å skape det ønskede uteoppholdsarealet.

Jeg håper du fant dette interessant, og som alltid, hvis du har spørsmål eller kommentarer, kan du gjerne dele dem på Wordpress-bloggen vår.

Tilsvarende redaktør

Bendt Kjær Aarup
Group Material Development Manager