favoritter

Svar på vår julequiz

Blog posts

Svar på vår julequiz

 

 

Like før ferien lanserte vi vår aller første Hi-Con julequiz. Det var svært god respons og stor interesse. Pga dette har vi besluttet å skrive en oppfølgingspost for å oppsummere alle de riktige svarene. 


Så, da starer vi ...

 

Spørsmål 1

 

Hi-Con har spesialisert seg på å lage tynne, minimalistiske og skreddersydde løsninger på balkonger, trapper og fasader. I hvilke andre forretningsområder er CRC i2® egnet?

 

Faktisk er CRC i2® egnet for alle nevnte forretningsområder: bolig, infrastruktur, trygghet, urban og miljø. CRC i2® er et sterkt og formbart materiale som har høy holdbarhet, er brannbestandig og har en vedlikeholdsfri overflate. Vi har utforsket mulighetene innenfor flere av forretningsområdene, og som du sikkert allerede er klar over, er bolig konseptet vårt største forretningsområde med trapper, balkonger og fasadepaneler for både renovering og nybygg. Videre har vi laget løsninger innen både infrastruktur og urbane miljøer med ulike broprosjekter i Nederland, samt bord, benker, scenetak mm i urbane prosjekter i Danmark og i utlandet.

Materialet har fortsatt mange muligheter innenfor de ovennevnte forretningsområdene, så du bør derfor tenke på at alt kan lages med CRC i2® høystyrkebetong.

 

 

 

Spørsmål 2 + 3

 

I Hi-Con bruker vi vår egen og spesielle type UHPFRC kalt CRC i2®. Men hva er CRC ? Og hvilket materiale er Hi-Con spesialisert på å jobbe med? 

 

CRC er forkortelse for Compact Reinforced Composite og er en spesiell type UHPFRC som vi bruker på Hi-Con. CRC i2® er en ny og veldokumentert generasjon av høystyrkebetong som opprinnelig utviklet på Aalborg Portland og videreutviklet av Hi-Con. Blandingen inneholder både stålfibre og  armeringsnett for å oppnå egenskaper som ligner på stål, men med fordelene som betong har. Vi er derfor i stand til å skape unike prefabrikerte produkter som kombinerer betongens formbarhet og styrken av stål. Dette gjør produktene overlegne i ekstreme miljøer.

 

Trapp på Arting og Huize Het Oosten i Nederland

 

 

Spørsmål 4

 

Kan betong bøye seg?

 

For flere år siden måtte vi justere to elementer på en spesialdesignet trapp mot hverandre. Det ble derfor plassert en last på 1,5 tonn på ett av elementene, og en understøttelse ble plassert under den andre. Etter å ha ventet 4 dager (før vekten ble fjernet), var forskjellen utlignet og elementene justert til lik høyde.

 

Noen år senere diskuterte vi broer og nødvendigheten av å lage buede elementer som passer til krumningen av mindre broer med Hi-Cons samarbeidspartner Pieters Bouwtekniek (NL). Ideen om å utføre denne bøyningen med CRC i2® som mer enn et problemløsende tiltak ble unnfanget.

Etter mye testing i Delft (NL) og senere med fullskala dokumentasjonstester på Hi-Cons-anlegget i Hjallerup (DK), har vi de dataene som er nødvendige for å utføre kontrollert kaldbøyning av prefabrikerte CRC i2® elementer.

Ikke alle er klar over innovasjonskulturen på Hi-Con, men 30% av våre interne ressurser er dedikert til å utvikle vårt firma og materialet. Bøyning av betong er et resultat av denne kulturen, og vi håper å fortsette å være nyskapende. Hvis du har noen ideer om bruk av høystyrkebetong som kan gjøre en forskjell i ditt neste byggeprosjekt, ikke nøl med å kontakte oss :)

 


Kaldbøying av UHPC-elementer

 

 

Spørsmål 5

 

Siden 2012 har vi samarbeidet med Arkitektskolen Aarhus for å utvikle et åtte meter bredt og tre meter høyt kunstverk. Men hvor mye vil skulpturen veie?

 

Etter hvert som skulpturen blir ferdig og montert i begynnelsen av 2018, vil den veie 19 tonn og bestå av 6 unike elementer i CRC i2® som blir boltet og limt sammen til to plasstøpte fundamenter.

 

 

Spørsmål 6

 

Som en produsent av prefabrikerte elementer er det svært viktig for oss å ha en god måte å montere sammen elementer - helst slik at vi kan regne med full overføring av torsjonsspenninger etc. Men hva heter vår måte å montere sammen elementer på?

 

 

Vi kaller vår metode for å montere våre elementer sammen på for "CRC JointCast®". CRC JointCast® er en tørrmørtel som ligner på CRC i2®. Denne blander vi på stedet med kun fibre og vann tilsatt. Skjøtene er kompakte, enkle og har en styrke som minst tilsvarer minst det samme som elementene har som er sammenføyet. Dette gjør at vi kan dele opp elementene i mindre deler og på den måten tilpasse størrelsen transport, montasje, håndtering på byggeplass og på fabrikken, samt med hensyn til å redusere kostnaden for kran.

 

 

Spørsmål 7

 

Er brannmotstand et problem for UHPC?

 

Kritiske spørsmål oppstår ofte når brannmotstanden til UHPC diskuteres. Brannmotstand er en av de egenskapene som skiller betong i forhold til andre materialer som stål eller aluminium. Det er fullt mulig å konstruere en UHPC-løsning med en brannmotstand som er minst like bra som i vanlig betong. Les hele historien om brannmotstand i innlegget Brannmotstand - er det et problem for UHPC ?

 

 

Spørsmål 8

 

 Hva er holdbarheten til produkter i høystyrkebetong?

 

Den rette UHPC-blandingen med riktig fiberinnhold kan overgå alt, selv under svært høye belastninger, og med svært liten overdekning, kan produktene vare i over 100 år.

 

 

Takk for at du leser bloggen og deltok i quizen. Du kan som alltid legge igjen en kommentar i vår Wordpress Blog eller besøke vår hjemmeside for å lære mer om Hi-Con.

Forfatter av dette innlegget

Julie Nayberg Thomsen
Group Brand Manager